Time Tunnel

Kaohsiung city, Taiwan | 2016


Southern Sunshine Home

南方・日光小屋

「動線好,空間就舒服了。」

好室設計每接到一個新案,會先觀察屋子的周邊環境及本身優勢,再依此發想,整合空間及規劃動線。就像這個位處在高雄的獨棟小屋,經過好室設計的評估,整合出四大優點,「大院子、屋頂挑高、光線好、格局方正」。

變更了原本的入門動線,改從側邊進出,雖然繞了一下路才進到屋內,但行走的路線會先看到寬闊的院子,彷彿從都市走進鄉野小屋,無形中身心得到放鬆。進出處的實木平台,有點像日式老建築常見的型態,可以直接坐在平台上欣賞庭園風光。屋內格局經過了一番調整,打通壁面,舊有客餐廳融合成開放式空間,而原本大門進出的位置變身為墊高的和室區,可以窩在上頭休憩。

螢幕快照 2017-04-13 下午6.20.09.png

Good traffic flow creates a comfortable space.

Whenever HAO Design receives a new case, the first thing we do is to observe the surrounding environment of the house and list its unique strengths. Then we brainstorm ideas, integrate the space and plan the traffic flow. Take this freestanding house located in Kaohsiung. We assessed it and found four major advantages: a large yard, high roof, good natural light and a rectangular floor plan.

We changed the original traffic flow by moving the entrance to the side of the house. Although you need to walk around the house to get in, the first thing you see is the big yard. It's like walking from the city into a country cottage; your body and mind both relax immediately. The solid wooden platform at the entrance is reminiscent of old Japanese structures. Residents can sit on it to enjoy the garden view. We made a lot of adjustments to the interior, removing a wall to merge the old living and dining room into one open space. The original entrance is now a raised washitsu (Japanese-style room) where people can have a rest.

 

During the renovation, HAO Design knocked out portions of the ceiling and discovered it was sloped. At its highest point, the indoor ceiling is four meters high and significantly widens the room. Therefore, we did not alter the ceiling height, and the room is now spacious and comfortable. The kitchen, connected to the living room, is nearly 8 ping (26.4 square meters). This is a kitchen island design with a 280 centimeter-long counter top, just like a dream kitchen. The house owner likes to cook, and now that he has enough cooking space, he can enjoy his hobby. Even though the ceiling is slightly lower in the kitchen, it is connected to the living room, which gives the impression of a bigger space.

在整修期間,好室設計發現打掉天花板後,原來的屋頂結構是斜屋頂,室內最高處挑高可達四米,拉高了視野角度,於是保留天花板高度,空間顯得寬大自在。而和客廳相連的廚房,將近八坪大,有著 280公分長的中島檯面,就像夢幻廚房一般,讓喜歡下廚的男主人,有了充裕的料理空間揮灑烹飪興趣,即便天花板較低矮,因為和客廳相連,視野跟著拉高許多,不致於顯得侷限

 

When we were first planning the renovation, we realized the original layout consisted of too many different sections, and the lack of windows made it hard for light to enter. So the problem of how to integrate the small individual spaces and introduce more light was also a huge challenge. HAO Design introduced a ceiling window in the master bathroom to let in more sunlight. We changed the front door into a large French window so it lets in more light and those in the house can enjoy a view of the garden, a serene place in the bustling city. We also added a window near the ground in the master bedroom so light can enter, but we made sure that the room does not get too bright. The right amount of natural light makes a house more energetic.

當初規劃空間時,因為舊有格局太過分割且開窗不足,光線照不進來。於是在整合瑣碎空間之外,如何引進採光也是一大考驗。好室設計於是在主臥衛浴開了一處天井,讓日光能充分引進。而進出的大門,規劃了大片落地窗,納進戶外庭院綠意,享受身處都市中的靜謐感。主臥房則將開窗改在靠地面處,既能引進採光,也不會讓臥房的採光太過明亮。充分納進採光的屋子,空間顯得活力許多。