07-HAO_ART_N3-037.jpg

The Nutcracker

Kaohsiung city, Taiwan | 2018

 

一張椅子乘載實際的生活重量,同時刻畫了空間表情,也因此所有居家物件都該精準配置,唯有恰如其分的簡單和諧,才能令風格鮮明純粹。

A chair bears the burden of life’s activities and, at the same time, portrays the expression of the space. Therefore, all the household articles should be precisely matched to ensure harmoniousness in simplicity and accentuate the purity of the style.

Plan.jpg
 

本案屋主為一對年輕夫妻,育有兩名幼女,期望將新成屋打造成情境氛圍豐富的 親子空間。原始格局為四房,空間感侷促,公共空間採光不足。經過動線與格局重整後,從入口玄關接應藍色長廊,陸續引導出主臥室、兒童房、開放式客餐廳三大生活舞台。全區特別採用新研發的客製土壤色調水泥為基底,賦予牆面質樸溫暖的自然紋理,成就襯托家飾織品的最佳舞台。

The owner of the home is a young couple with two young daughters. They wish to make the home into a space ideal for parent-child activities with a rich atmosphere for this theme. The original layout is four rooms, which lacks a feeling of spaciousness and the shared areas receive insufficient sunlight. After a thorough reconfiguration of the layout and movement routes, the home is transformed into three distinct spaces: conjoined living room-dining room, master bedroom and children’s room. They are connected by a blue corridor starting from the atrium. All areas make use of a newly-developed customized earthen-colored cement as the foundation, which gives the wall surfaces a modest and warm natural texture and is easy to match with furniture.

 
 
01-HAO_ART_N3-249.jpg
 
02-HAO_ART_N3-241.jpg
10-HAO_ART_N3-058.jpg
 
11-HAO_ART_N3-059.jpg
 
04-HAO_ART_N3-011.jpg
06-HAO_ART_N3-074.jpg
05-HAO_ART_N3-078.jpg
 
03-HAO_ART_N3-070.jpg
 

原主臥室有偌大陽台,改挪作客廳,讓交流活動頻繁的公共空間享有充沛採光。 紅磚牆與木頭材質皆採仿舊處理,悠閒鄉村氣息油然而生,再搭配線條簡潔、鑲嵌個性金屬的傢俱與燈飾,協調出摩登現代性。原晦暗擁擠的廚房則改為主臥室, 並模擬歐洲廣場在陽台砌築一道大型圓拱磚牆,寫下時空跳躍意象,搭配的白色紗簾柔軟輕盈、如夢似幻,增進紓壓效果。

The original master bedroom had a large balcony, which is now a part of the living room. This allows the actively-used shared spaces to enjoy ample sunlight. Red-brick walls and wooden materials are all imitation-weathered, thus creating a leisurely countryside atmosphere. Combine this with furniture and lighting with clean lines and metallic inlays to create a modern look. The original kitchen, which was dark and crowded, has been changed into the master bedroom. On its balcony, a large arched brick wall was built simulating European plazas, giving it a “time travel” look and feel. The matching white gauze curtain is soft, light and dreamlike, enhancing the effect of relieving pressure.

14-HAO_ART_N3-166.jpg
13-HAO_ART_N3-118.jpg
15-HAO_ART_N3-177.jpg

兒童房是別有洞天的探險遊樂園,入口巧妙安插在客廳書架中央,粉紅色小貨櫃 門扇彷彿暗示唯有喝下縮小藥水的愛麗絲與白兔使者得以穿梭秘密通道。房內通透寬敞,客製的溜滑梯上下舖,既是床鋪,亦是遊樂設備,顧及孩子夜晚行動安全,安排床鋪在下方,上舖為觀測堡壘。馬卡龍色調與圓潤的幾何線條,催生孩 子房的童話想像。靠走廊側採玻璃隔間,方便家長看護幼童,同時引導房間內的光線至長廊,讓藍色廊道蛻變出光影層次,並透過光線延展視覺深度,引導動線 至其他房間。調光捲簾採統一方向,兼顧採光與隱密性。

The children’s room is an adventure amusement park. The entrance is ingeniously inserted in the center of the living room bookshelf. A small pink “doggy door” seems to evoke Alice in Wonderland where Alice could enter the secret passage only after drinking the shrinking potion. The interior is open and spacious. The customized playground slide is both a bed and an amusement. It fully takes into account the safety of the children’s night activities. The bed is designed to be the lower bunk while the upper bunk is the “observatory fortress.” Pastel colors and rounded lines inspires the children room’s fairy tale atmosphere. On the side of the corridor, there is a glass partition, making it convenient for parents to watch over the young children. It also allows light from the room into to the corridor, giving the blue corridor several distinct shades of lighting. The visual depth is extended through the light ray, leading the movement routes into the other rooms. The lighting direction of roller shutter is uniform. Lighting and concealment are taken into account.

20-HAO_ART_N3-198.jpg
23-HAO_ART_N3-280.jpg
24-HAO_ART_N3-257.jpg
21-HAO_ART_N3-212.jpg
16-HAO_ART_N3-206.jpg
17-HAO_ART_N3-204.jpg
 
09-HAO_ART_N3-047.jpg
 
22-HAO_ART_N3-214.jpg

收納機能在玄關加強鞋櫃,衣物則在連結陽台的更衣室統一收納,疏通整體動線外,也能省下在臥房造衣櫃的空間。這種複合、共用特性也表現在廚房,90 公分高中島兼具料理台、收納餐具、書桌三大功能。傢俱不求多,但求精巧,自然能騰出更多空間留待時光與情感發酵,讓每一次回家都滿懷期待。

The storage function is facilitated by the shoe cabinet in the atrium. The clothes are stored in the dressing room connected to the balcony. In addition to opening up all the movement routes, it also conserves the space of the wardrobe in the bedroom. This compound, shared feature is also shown in the kitchen: the 90 centimeter tall island has three functions: a dining table, tableware storage and desk. Not many pieces of furniture are needed but they need to be ingeniously chosen in order to naturally make more room for lifestyle activities so that every trip home is full of anticipation.

 
26-HAO_ART_N3-223.jpg
 
27-HAO_ART_N3-227.jpg
28-HAO_ART_N3-234.jpg