main-038.jpg

The Family Playground

Kaohsiung city, Taiwan | 2014


 
螢幕快照 2017-04-14 下午11.25.57.png

在此住家案例中,為了滿足男主人喜愛下廚的嗜好,廚房及餐廳移至開放區域的中心,這個概念重新定義了台灣傳統的廚房總是擁擠,封閉,黑暗,視野不好的刻板印象。我們將客廳,餐廳,廚房整合成一個完整空間,讓這個地方成為家庭成員交流最主要的區域。打破隔間的藩籬,一人在看電視的同時,另一人下廚,雖然在不同的位置,依舊可以交談及感受彼此,分享食物的香氣,光線,以及美好的景色。

In this case of residency, to fulfill the hobbit of the host—cooking for his family, the concept which moves the kitchen and dining room to the center of the living area has re-defined traditional kitchen in Taiwan which is crowd, blocked, dark, and having no view. We integrate living room, dining room and kitchen into one area, and this area has become the center of affective communication for the family. For instance, one of family members can watching TV and the other member’s cooking at the meantime. Therefore, family members in different spaces, not only can feel and talk to each other, but also sharing the smell of the food, sunlight, and view.

 

In this case, the design method of the wall highlight the penetration and function. For instance, we’ve transformed the pipes into divided screen which has interesting visual effects, differ from domestic screen which is usually made for Fung-shui and storage, the structure of pipe-made screen is used as a chair for wearing shoes or clothes hang, and also created a lived-in atmosphere which changes as time goes by. The most important thing is the screen increases interaction of the different area. On the other hand, the same design method is used on the hallway, we use the glass cabinet as exhibition and lighting to make the hallway like a gallery instead of ordinary hallway. Echoing the concept of kitchen, visual penetration naturally increase the interaction of family members.

牆壁的設計元素強調著穿透性及功能性,我們用水管材質做成玄關屏風,不同於傳統的屏風總是考量風水及收納,它帶來的視覺效果非常有趣,水管的結構本體可以當作穿鞋椅,及掛衣服使用,創造出來的生活感亦會隨著時間流逝而改變,最重要的是增加了不同空間的互動性。另一方面,相同的設計元素也運用在廊道上,利用玻璃櫃及燈光效果,讓廊道感覺像是個畫廊的展示空間。呼應廚房的設計概念,視覺的穿透感自然地也增加了家庭成員的互動性。

 

In the bed room, we’ve used the concept of wooden house turned the beam which is disadvantage of space into the key to make the room stylish and unique.

而在房間,我們運用了木屋的概念,讓原本是缺點的樑變成空間內最獨特的造型亮點。