HAO_FNR-493.jpg

Innocence in Zen

Kaohsiung, Taiwan, 2018

 
 

Experiencing the “Zen” of lifestyle

冶煉生活的禪

 
 
Plan.jpg

本案位於高雄農十六特區,鄰近河堤公園、商圈與美術館,是絕佳的文教住宅區。屋主為一對醫生夫婦及其2名幼女,男主人喜好素樸禪風,女主人心儀北歐簡練自然路線,大女兒活潑好動,小女兒文靜浪漫,希望為兩個女孩打造理想的生活遊樂園。

This project is located in Kaohsiung’s Agricultural 16th Special Zone, close to Riverbank Park, the commercial district and the art gallery. It is the ideal residential area for culture and education. The owners are a husband-wife couple, who are both physicians, living together with their two daughters. The master prefers the simple Zen style and the mistress prefers a Nordic style, simple and natural. The older daughter is outgoing and active while the younger daughter is gentle and quiet. The owners wish to create an ideal playground for their daughtersin the home.

 
HAO_FNR-051.jpg

好室設計觀察房屋有每面採光的優勢,但既有格局過於零碎,考量使用頻率後去除兩個房間,規劃為2+1房,採用推拉門彈性擴大公共空間,掩蔽門片時多功能房便可保有私密性用作客房,並將原來的三套衛浴之一改為更衣室,增進收納。過去陳鴻文設計師常應用「共用機能」手法,賦予小空間寬闊的生活感,瞄準本案有足夠的寬敞度,便大刀闊斧地區分機能性,賦予明確的客廳、餐桌、吧台、書桌與休閒和室,臥榻墊高十公分,豐富行動體感。

HAO Design observed that the home has the advantage of direct sunlight in every direction but the existing layout is too fragmented. After considering the frequency of each room’s usage, we decided to remove two rooms and re-arrange the home into a 2+1 layout. A sliding door is used to flexibly enhance the common space. When the door is shut, the multi-function room can be private enough to be used as a guest room. We also transformed the third washroom into a change room in order to increase the storage space. In the past, designer Ch’en Hung-Wen often used the method of “shared functions” to provide a diverse sense of lifestyle to a small space. To ensure that this home is sufficiently spacious, he dramatically partitioned the functional areas of the space into the living room, dining table, bar, desk and leisure room. The tatami bed has a ten-centimeter thick cushion. The entire home has a rich sense of movement.

HAO_FNR-439.jpg

為打造平易近人、簡單素雅的視覺風格,玄關地板採用板岩鑿面石材磚,屏風為編織鐵網,鋼琴後方有深色板岩貼磚,一旁樹立三根白楊木修飾廚房視覺,部分天花板有線性格柵,醞釀出脫俗禪風。

To achieve an approachable and down-to-earth visual effect, the atrium floor makes use of chiseled stone tiles and the screen is made of weaved iron netting. There is dark-colored slate tiling behind the piano. On one side, three aspen wood decorations are emplaced next to the kitchen. Some ceilings are ornamented with a linear grille to create a refined Zen style.

HAO_FNR-030.jpg
 
HAO_FNR-037.jpg
 
HAO_FNR-472.jpg
HAO_FNR-442.jpg

大量的實木語彙發揮在窗格、桌板、櫃體及收納架上,書房的書架牆特別規劃為山形收掉大樑的量體感,同時增添親子宅的溫馨度。

The furnishing (windows pane, table surface, shelves, cabinets and storage racks) makes full use of solid wood. The bookshelf wall in the study room is designed to emphasize the feeling of volume and enhance the warm of a family home.

HAO_FNR-462.jpg
HAO_FNR-413.jpg
HAO_FNR-467.jpg

最有趣的區塊莫過於多功能和室與兒童房設計,兩區不用實體牆分隔,而是設置秘密基地般的大衣櫃,搭配粉色圓形洞口櫃門及滑軌設計,不同造型的櫃門片也可靈活上下對換,自由調整房間進出口位置。天花板還設有吊單槓拉把,讓衣櫃成為時而封閉、時而穿透的鳥瞰平台,豐富的穿梭性滿足玩躲貓貓的繽紛樂趣。

The most interesting part is the designs of the multifunction room and the children’s room. These two areas are not partitioned by a solid wall but rather a large wardrobe is installed in a manner similar to a secret base. The wardrobe comes with a pastel round-shaped door, leading to a tunnel, and sits on sliding rails. Doors of different designs may be interchanged up and down in a flexible fashion in order to freely adjust the position of the entrance and exit to the room. Pull-up bar handles are installed under the ceiling to turn the wardrobe into a viewing platform that can be closed off or opened through at will. The dynamic functions evoke the joy of playing hide-and-seek.

HAO_FNR-191.jpg
HAO_FNR-241.jpg
HAO_FNR-167.jpg

臥榻除了平時可席地而坐閱讀,陪孩子們玩耍,也可隔成客房使用。天花板還設有吊單槓拉把,讓衣櫃成為時而封閉、時而穿透的鳥瞰平台,豐富的穿梭性滿足玩躲貓貓的繽紛樂趣。

Pull-up bar handles are installed under the ceiling to turn the wardrobe into a viewing platform that can be closed off or opened through at will.

HAO_FNR-103.jpg
HAO_FNR-497.jpg

控制公共空間開放度的四片拉門採用柯比意風泥灰與粉色壁紙,隨著不同開關組合,與樂土水泥實體牆錯落出三種空間表情。搭配富有質樸紋理的特殊塗料,精挑手作工藝家具,成就兼具雅致與質感的休閒居家。

The four-pane sliding doors that control the openness of the common public space use Kirby's Italian-style plaster and pastel wallpaper. Using different combinations of opening and shutting, three spatial expressions can be created together with the “Lotos” cement solid wall. Featuring a special coating with a rustic texture and hand-crafted furniture, an elegant and casual home is hereby created.

HAO_zen.gif
HAO_FNR-044.jpg
HAO_FNR-520.jpg

冶煉生活的禪,應當從學習欣賞每種材料的DNA開始,樹木年輪迴旋出的時間感、塗料延展出的筆刷姿態,抑或是鋼鐵拗折出的剛強性格,我們透過設計編織出與心靈共振的空間感動。

Experiencing the “Zen” of lifestyle starts from learning to appreciate the DNA of each type of material: the sense of time conveyed by tree rings, the brushstroke textures reflected in the coating materials or maybe the resilience shown by twisting steel. Through design, we create an emotional effect that is in harmony with the client’s frame of mind.

HAO_FNR-548.jpg
HAO_FNR-585.jpg
HAO_FNR-007.jpg
HAO_FNR-010-com.jpg
 
HAO_FNR-020.jpg