28-HAO_IES-078.jpg

Bright House

Kaohsiung city, Taiwan | 2017


螢幕快照 2018-05-17 下午4.24.15.png

抹去過往對親子生活既有的印象,有了孩子的空間,一樣能充分展現獨有的品味與風格, 在工業風的基調裡融合古典風的優雅,同時也依據彼此生活習慣做足規劃,讓設計美學 與空間動線交互作用、極致發揮。

升格為新手爸媽,開始思忖著要如何能為日常動線添加適合孩子發展的元素,更因為體 貼太太總是花心力面對散落的寶寶用品,希望更加著重於空間中的收納問題,幾經討論 過後,決定拋棄舊有的房型及格局,重新構思空間結構。

入口處因為考量到一家人的生活習慣,特別於玄關的藏櫃中添加高度不一的層板以及 便於懸掛物品的孔洞,並將一旁原有的廚房改建成小型儲藏空間,打造專屬的媽媽平 臺,同時加入雙向動線,以滑門設計讓玄關與平臺互動更便利。而原本封閉式的廚房 則「移動」到陽台旁,寬闊的中島設計讓女主人擁有大幅度的料理空間,又能於備料 時關注孩子的動向,陽台處更以一整面落地窗網羅陽光,窗外一片綠意蔓延成牆,父 子兩人親自栽種、照料蔬果的景象也為日常增添一份幸福。

Bright House overturns preconceptions about what a family home should be like; it shows that, even when you have children, your living space can still reflect your own personal taste and style. Bright House combines “industrial” fundamentals with classical elegance, and the living space is planned to suit the lifestyle of each family member, with design aesthetics and circulation routes within the living space interacting to achieve the best possible effect.

Once couples become parents, they start thinking about how they can add elements to the circulation routes within the home that will contribute to their child’s development. Because the wife would otherwise have to spend a lot of time clearing up after the child, the couple wanted to make sure that the living space would have plenty of storage areas. After extensive discussions, they decided to move away from conventional room layout and rethink the whole structure of the living space.

The design for the entrance takes account of the differing habits of each member of the family by adding shelves at different heights in the closet in the vestibule, and by incorporating recesses in the wall that can be used to hang things up. The existing kitchen was repurposed as a small storage space, with a dedicated platform for the mother to use. A two-way circulation approach has been adopted, using a sliding door design to facilitate more convenient movement between the vestibule and the platform. What was originally an enclosed kitchen has been relocated to a location adjacent to the balcony, with a large central

island that gives the wife plenty of space for cooking, while also enabling her to keep an eye on the children while she is preparing food. The balcony has a glass wall extending right down to floor level which helps to bring more sunlight into the house, with an area for growing flowers and plants outside, so that the sight of father and son growing fruit and vegetables together can add an extra touch of happiness to the family’s daily life.

 

理想的家,並不單只是為孩子創造安全舒適的成長環境,更要保留自我對於美感、品味 與生活的追尋。秉持著這樣的念想,男主人僅以 Districteight 的 heo-wall-unit-with- medium-shelves 書架與 Boconcept 的 Cupertino 極簡系列書桌作為要素,將書房的 概念開放化,低調的木紋搭配金屬,在在展現男主人對於工業風的偏愛,卻又巧妙地以 公共空間所採用的人字貼木地板,與典雅的古典氣息相輔相成。木紋延伸至客廳,一只

ROCHE BOBOIS 皮革沙發與 Sigurd Ressell 的海鷗椅率先映入眼簾,讓開放式區域不 失單一主體性。沙發後方以拉門隔起小書房,特別設計無毒合成皮軟墊架高於木板上, 作為小朋友學習爬行的空間,等孩子長大了,便能夠將軟墊收起,變成孩子的閱讀室。

Creating an ideal home involves more than just building a safe, comfortable environment for children to grow up in; it is also important to preserve your own aesthetic sensibility, taste and lifestyle preferences. This attitude is reflected in the husband’s decision to have an “open” study design, with low-key wood grain textures complemented by metal surfaces; the key elements in the study are the Districteight heo-wall-unit-with-medium-shelves and Boconocept’s Cupertino series streamlined writing table. Every aspect of the study reflects the husband’s love of industrial-style design, which combines wonderfully with the herringbone wooden floors used for the shared areas of the house to generate an air of classical elegance. The wood-grain pattern is extended into the living room, where the visitor’s eye is immediately struck by the ROCHE BOBOIS leather sofa and the Sigurd Ressell “Falcon” winged armchairs, which help to give a unified thematic feel to the house’s shared areas. Behind the sofa, a small study has been partitioned off using a sliding door. Rather than using old-fashioned floor puzzle mats, this area has been designed with a wooden floor covered with synthetic foam, making it a safe place for the baby to learn to walk; once the child is older, the foam matting can be removed to create a reading and study room for the child.

 

穿過了主空間來到主臥室,整體風格以沈靜、層次不一的藍色做為古典風的延續。小朋 友房別具巧思的為孩子打造一扇專屬的門,既童趣又充分與其他空間展現一體性,房間 裡明亮的基調與特殊的黑板漆料,則賦予小孩子創作與發揮的空間,選用的雙層床組以 建立收納習慣為出發點,設計出能夠符合孩子高度的櫃子與把手,培養孩子獨立收拾玩 具、整理衣物的好習慣,床組上方一盞 Seletti 的 Monkey Lamp 更是為屬猴的小兒子 特別挑選。透過格局規劃與家具選物,每一個環節都飽含一家人對於彼此的心意,處處 細節蘊藏著過去生活的足跡,也將一點一滴放入未來總總光景。

Moving from the core living area to the main bedroom, the overall feel is calm and relaxed with a layered use of blue color tones that represents a continuation of the classical style of the main living area. The child’s bedroom has its own child-sized door, an innovative feature that is fun while also enhancing the sense of unity of the living space as a whole. Within the bedroom, the bright keynote color tones and the special “blackboard” paint material make this a space in which the child can develop his or her creative potential. The bunk bed is designed to get the child used to putting things away after use, with cabinets and handles at just the right height for a child to use; the aim is to encourage the child to develop good habits in terms of putting their own toys away and keeping their clothes neat and tidy. The Seletti Monkey Lamp above the bed was specially chosen for a child whose Chinese Zodiac sign is the monkey. Thanks to careful spatial layout and furniture selection, every aspect of this house embodies a sense of mutual consideration between each family member and the others, every part of the house is able to retain the traces of their past life together, while also contributing to steady forward progress into a bright future.