15-2FHAO-B2E-559.jpg

Bite to Eat

Taipei city, Taiwan | 2017


螢幕快照 2018-05-19 上午2.08.40.png

在一座義大利莊園的派對,有人在餐廳圍著長桌用餐,有人打起帳篷露營、有 人徜徉在草皮上野餐,或者悠閒坐在公園椅上曬太陽,這麼多愜意的歡聚之事, 該如何收攏在一座大房子裡?

發想來自義大利質樸又絢麗的小房子,在餐廳立面,便可見許多小房屋的剪影, 營造引人入勝的動機。一樓外門廊,以拱形的造型,搭配兩張長凳,創造了純

樸輕鬆的小廣場,讓客人在此相遇、等候、談天說地;入口則以一扇工法細緻 的生鐵大門,搭配地面鋪排的窯變磚,描繪歐洲街景,再以一拱形開口打造, 讓人可瞧見內部的 pizza 窯爐,更可悄探廚房作業,讓窯烤過程猶如完成一道 美食的神秘儀式,搭配略帶昏黃的燈光,呈現酒館的微黯卻溫暖的風采。

一樓呈現放鬆的酒館風格,以人們慣於使用的桌椅佈局,滿足商務客、情侶約 會的用餐模式;靠近一樓櫥窗處的「小市集」,販售多元的橄欖油、麵條、酒

醋等義大利食材,各式商品在造型摩登的黑色鐵架上展示,不但便於選購,也
讓外頭往來經過的客人駐足探詢。「小市集」旁,一座上方擁有充足採光的迴
旋梯,以其所營造的綠帶為背景,領人進入每層不同的空間敘事。

At a party in an Italian manor, some people dine around a table in the dining room, some set up tents around the house, while others leisurely bask in the sun on park benches. How to put all these relaxed, happy events into one room?

Inspired by simplistic yet gorgeous Italian houses, the facade of the restaurant features the silhouettes of many small houses, creating an inviting scene. The first floor porch has an arched design and two benches, creating a simple and relaxing area for customers to meet, wait, and chat. At the entrance is a cast iron gate of intricate craftsmanship, accented by kiln-fired tiles on the ground to recreate a scene of an European street. Another arch is built to allow a view of the pizza oven within, so that people can peer into the goings on in the kitchen, turning the baking process into a mysterious ritual performed to summon delicious food. The subtle yellow lighting creates the slightly dimmed but warm atmosphere of a pub.

The first floor is a relaxed pub ambiance, with tables and chairs arranged in a way people are accustomed to, catering to the dining patterns of business guests and dating couples. Near the first floor window, a "Little Bazaar" sells a variety of Italian ingredients such as olive oil, noodles, and vinaigrette. The assortment of goods are displayed on a modern black iron stand, which is not only convenient for shoppers, but also attracts passing guests to stop and take a look. Next to the "Little Bazaar", a spiral staircase with ample lighting on top uses the green belt background it creates to lead people into different levels of spatial narratives.

diagram0129.jpg
 
螢幕快照 2018-05-19 上午2.09.01.png

Walk up the second floor, and sunlight filters in as if you've stepped into an indoor patio. Walk further inward to find two main sections: One side of the wall features a lively picnic theme, while the other is decorated with linen fabric to create a canopy for a romantic, breezy feeling. The two sections have one important commonality: both allow people to feel a sense of enjoying a lovely picnic outdoors. Adjacent to the window facing Fuxing South Road is an area favored by families. The low desktop design mixes richly-colored Mexican fabrics and Japanese fabrics on wood grain

bricks as cushions. It is also a place for children to walk and crawl around freely without restraint. As for the presentation of home decor, the plants hanging by the window, picnic equipment on the window sill, and wicker lamps create a relaxed feeling, allowing adults to sit joyfully and enjoy a relaxing "indoor picnic". The walls and ceiling of this entire floor are composed of hand-distressed white fir panels that make the space brighter and richer.

走上二樓,陽光灑落,有如內陽台,往深處走,兩大區塊:一側牆面繪有活潑

的野餐主題,另一面則以麻質織品佈置為天幕,營造浪漫、似有微風吹拂的感 受,相同的是:兩者都讓人享受如徜徉自然的野餐情境。鄰復興南路一側靠窗 處,為親子客群最愛,低矮的桌面設計,混搭木紋磚上色彩豐富的墨西哥花布 與日式織品為坐墊,也是小朋友可隨處走動爬行,不受束縛的自由場域。在家 飾的呈現上,以窗邊懸掛的植栽、窗台的野餐用具, 伴隨休閒感十足的藤編燈

具,讓大人們也帶著雀躍心情席地而坐,體驗悠然的「室內野餐」。整層樓牆 面、天花板皆採一片片手刷做舊、染白的杉木實木板,讓空間更顯明亮有層次感。

 
螢幕快照 2018-05-19 上午2.09.11.png

Compared to the warm and colorful style of the second floor, the third floor uses terrazzo flooring to create a spatial atmosphere more rugged than the second floor. Small round tables, the type typically found in parks, are placed near the window to create a relaxed atmosphere, and in the front is a small tent area with seats for 2~3 people. There is also a dining area with folded chairs and director's chairs. The height of the chair is purposely lowered to be closer to the ground for a camping experience. The variety of seating styles allows customers to easily select their favorite seats. Plants on the third floor comprise mostly ferns and succulents. Paints with wild textures are selected, paired with hemp hanging lights that have more defined shapes. An arched doorway designed like a cave is added, along with some "animal footprints" on the floor, ingeniously creating the primitive atmosphere of a cave, making this floor textured and dramatic, the first choice for customers wanting to throw private parties.

Urban life is tumultuous as always, but in this busy lifestyle, we hope to create a place that embraces natural life and comfortable encounters for every customer that walks into BiteToEat.

相較二樓的繽紛溫馨風格,三樓地面採用磨石子磚,整體空間氛圍較二樓略為 粗獷,靠窗處以公園小圓桌營造悠閒氛圍,前方則規劃繽紛的 2~3 人座的小 帳蓬區,另有以露營折疊椅、導演椅為主的用餐區,刻意降低座椅尺度,呈現 接近地面的野營感受,且風格不制式,讓消費者輕鬆選擇自己喜歡的座席。三 樓植栽裝飾以蕨類、多肉造型為主,選擇以具備狂放質感的塗料呈現,燈具的 配搭亦以較有線條的麻繩吊燈為主,並於空間中設計猶如洞穴的拱形門,伴隨

幾筆「動物腳印」,巧妙營造洞穴般的原始氛圍,面貌豐富有張力,也讓這層 樓成為消費者包場辦 party 的首選。

都市生活紛擾如常,在繁忙的生活中,我們希冀為每一位走進薄多義的賓客,
打造擁抱自然生活的光景,以及舒心相遇的場景。