Scenic Ballade The one

Pingtung city, Taiwan | 2016


Scenery as an Integral Part of Everyday Life

穿透生活的純粹光景

螢幕快照 2017-04-13 下午6.20.09.png

一旦對於喜好愈益了解,關於居住,所有需求與想法也愈加清晰。由於嚮往公園第一排的景觀,此案業主選擇了位於屏東市區的新大樓建案,並且在預售階段就找到我們執行設計。許先生夫妻欣賞古典風格,孩子的喜好偏向簡約時尚,我們試圖找到平衡點,顧及每個人需求,並且設計出有家的味道的房子,於是,我們回到此案的先天優勢——窗外的無敵公園景致,進而思考居住者如何從各個角落賞景,同時滿足每個人的風格需求。

「古典」,在慣常的想像裡,通常是繁複而華麗的,但從窗外的景緻出發,我們傾向將整體空間「留白」,以純粹的白色為底,創造舒心感受。關於古典,我們取象徵性元素,將繁複線條簡化,以現代語彙詮釋古典美。客廳牆面以白色為底,但仍可見歐式線板設計,而原有的黑色窗框,也打造為圓拱窗型,柔化空間、引導視線。策略上,我們從餐桌、燈具、沙發等方向,一路延伸到窗邊臥榻,鋪陳引導至窗景的視覺方向性。

A better understanding of our clients' tastes enables us to more clearly envision what they need within their homes. In this particular case, the client, who yearned to live in a home with an expansive park view, contacted us during the pre-sale stage of an apartment in a new building to be constructed in the city of Pingtung and requested assistance for the design of their home. Mr. and Mrs. Hsu are very fond of the classic style, while their children prefer simple yet stylish decor. We endeavored to find middle ground by taking into account the different needs of each individual so as to formulate an all-encompassing design. This was how we proceeded: we started by identifying the apartment's strength, which is the beautiful park scenery just outside the window, and we considered how the Hsu family would enjoy it from all angles of their home. At the same time we attempted to fulfill everybody's needs in terms of their preferences for style.

Even though the "classic style" is typically associated with the complex and resplendent, we selected the spectacular view outside the window as our point of departure and gradually veered toward the decision to leave the entire interior space "blank." That is to say, we proposed to create an environment of serenity and comfort by employing pure white as the primary backdrop. To elegantly exhibit aspects of classical design, we utilized symbolic elements and simplified the complex lines by interpreting classical beauty with a modern approach. We chose white as the background color of the living room wall, to which we added European-style cornices. The original black window frames were replaced by round, arched windows in order to soften the space and to form a visual reference. We strategically arranged the placement of the dining table, lamps, sofas, all the way to the window seat, in a way so that they form a visual continuity extending toward the scenery outside the window.

 

最初格局的配置,廚房窩在南向一隅,我們將其「挪出」,使其結合客、餐廳,打造全然開放的空間,並且設置中島,讓備料工作進行得更流暢,有鑒於女主人多元的烘焙興趣與習慣,另設計了簡約大容量的櫃體,除滿足收納功能,整體視覺上也更簡約清麗。北向靠窗處,我們因應男主人的聆賞與閱讀需求,以一張沈穩的主人椅定義書房,且設計了可360°自動旋轉的不鏽鋼電視牆,透過其後側可懸掛耳機、雜誌等物件的孔洞,收納心頭好,更於接鄰的小陽台特地打造男主人夢想的「泡腳椅」,讓冬日賞景更暖心。

In the original layout of the apartment, the kitchen faced south; we altered the floor plan by creating an open space combining the kitchen with the living room. We additionally installed a kitchen island to facilitate the preparation of cooking ingredients. In consideration of Mrs. Hsu's baking interests, we also designed a simple yet spacious cabinet, which not only provides ample storage but moreover adds a touch of elegance to the overall environment. With respect to the north side of the apartment facing the window, we designed a personal space for Mr. Hsu that accommodates his reading needs and his habits of watching TV and listening to music.We defined the space of the "study" using a heavyweight armchair and designed a stainless steel TV wall which automatically rotates 360°and a side section that provides storage for headphones, magazines and other beloved objects. Thanks to the chair with a foot bath we purposefully installed, Mr. Hsu will be able to fulfill his dreams of enjoying the scenery inside of the small adjacent balcony without suffering from the winter cold.

 

公共空間從窗外景觀為起點,串起對於家的凝聚,讓每位成員可以專注於自己喜愛的事物,並打開與其他成員互動、溝通的可能,然而,回到臥室,每位家庭成員則一一撤退回屬於自己風格的小世界。主臥室延伸客廳白色基調,於木地板做深色對比添暖度,再於床頭背牆、天花板,以象徵自然的「葉脈」造型鋪設,呼應窗外綠意,同時也修飾了存在感強烈的低樑,衛浴則選用白色石材、磁磚,以金屬修邊條、燈飾等細節,勾勒休閒與古典並陳的表情。至於兩間次臥房,則依孩子個性安排,每一扇門打開,都恍如走進風格旅店。男孩房,以皮革、金屬配件彰顯內斂年輕的陽剛氣質;女孩房,以水泥為底,配搭設計家具,呈現一派自然而慵懶的率性;在這個家,每個人都找到屬於自己思緒的空間與位置。

The common family space, which begins with the pleasant external scenery, is designed so that each individual may focus on their preferred pastimes yet at the same time interact and communicate with each other within an open space. Their bedrooms in turn serve as private enclosures each designed in their favorite styles. The master bedroom is a continuation of the white tonal backgrounds of the living room. The wooded floor however is tinted several shades darker to give warmth to the room.

On the back wall of the bed and on the ceiling, we designed symbolic natural "leaf vein" patterns to resonate with the greenery outside the window and to mitigate the weight and presence of the low beams. For the bathroom, we decided on a combination of white stones and tiles with detailed embellishments such as lighting and metal trimming to accomplish an eclectic mix of casual and classical. As for the two secondary bedrooms, we proceeded according to the children's unique personalities, which is why each door seems to lead into a distinctively furnished boutique hotel room. The boy's room, furnished with leather and metal ornaments, manifests the staunch, virile and resolute character of a young man who is still somewhat introverted. The girl's room on the other hand emits an ambiance of casual coziness with its cement textured backdrop and matching designer furniture. All of this ultimately culminates in a home in which each individual is able to locate their preferred space and place for comfort and contemplation.