03-HAO_CCH_1F-747.jpg

Migration & Vibration

台灣高雄市| 2018

充分體驗居住在透天厝的生活創造力。

00-final diagram.jpg

作為一名守護者,你堅守的崗位是你靈魂之延伸,終其一生在時間與空間各自展開的向度中恆定地巡視,導引。一棟透天厝,象徵屋主一家獨立又團結的意志,好室運用溫柔的包覆,在日常家居風景中鋪排漸變的詩意。

As a guardian, your position is an extension of your soul, and you will spend a life-time patrolling and providing guidance in time and space as part of this position. The independent home symbolizes independence as well as unity on the part of the owners. Hao Design tries to introduce sensitive touches that gently unravel themselves in a comforting style during day-to-day routines.

06-HAO_CCH_1F-920.jpg

 

本案設計範圍包括地下1樓、地上4樓半,屋前有種植大樹的綠地。屋主是一對 牙醫師夫婦,養育兩名幼子,重視培養獨立自主的性格。設計師分析,透天厝如 果沒有劃分明顯的功能性,頂樓往往流於閒置。他決定充分利用頂樓造型獨特的 三角天窗,結合男主人憧憬的工業Loft風,在高樓層與地下樓(車庫、儲藏室) 編寫瀟灑、沈穩的雅痞路線,引人聯想蝙蝠俠電影場景。頂樓最吸睛的亮點是在4 樓(健身房、影音休閒空間)~閣樓(書房)闢建一座黑鐵螺旋梯,古典的弧線 猶如芭蕾旋轉的黑天鵝,不僅讓底部面積更加完整,也可浪漫登梯趨近天窗眺望, 更可停留梯級從各角度欣賞斜屋頂下的壯觀書牆。

The design scope includes the basement and four and half floors above ground, with green space for planting large trees in front of the house. The owners of this house are a couple who are both dentists. They are keen to nurture the independent spirits of their two young children. According to the designer Ivan Chen, without obvious functionality assigned, attics often get left as wasted space by designers. In order to make full use of the unique triangular skylight in the attic and reflect the master’s love for the industrial Loft style, Ivan decided to draw inspiration from the ‘Batman’ movies, making the

upper floors and basement (including the garage and storage room) a chic and elegant retreat that is fit for urban professionals. The highlight is a black iron spiral staircase on the 4th floor (where the gymnasium, video and leisure room are located) leading to the attic (study). The spiraling railings resembles the endless pirouettes of the ‘black swan’ of ballet. It not only makes effective use of the space below, but is also a romantic ascent to the skylight. Moreover, it serves as a 360-degree viewing gallery of the magnificent ‘bookcase wall’ under the inclined roof.

33-HAO_CCH_4F-1199.jpg
34-HAO_CCH_5F-286.jpg
38-HAO_CCH_5F-019.jpg
36-HAO_CCH_5F-058.jpg
37-HAO_CCH_5F-040.jpg
40-HAO_CCH_5F-177.jpg
41-HAO_CCH_5F-246.jpg
45-HAO_CCH_5F-357.jpg
46-HAO_CCH_5F-334.jpg
48-HAO_CCH_B1-1212.jpg

1~3 樓設定為女主人喜愛的優雅美式空間,混搭輕古典、鄉村、現代風,色調明 亮可喜,有簡約的線板與扶梯線條。多木節紋理的地板與灰橡色復古玄關鞋櫃, 平衡古典與現代調性。1 樓為公共空間,在客廳與餐廳之間過道經營歐式圓拱牆, 兼收美化樑柱與提升休閒氛圍優點,為狹長的透天厝添加豐富空間感。一端有藍 色黑板牆與休閒小平台,穿過圓拱步入餐廳廚房,本區媲美梅莉史翠普的美食電影場景,著眼屋主重視飲食藝術,安排柔美的藍灰色中島平台與餐櫥,點綴銅金燈具提升精緻感,美式格窗可欣賞後花園綠意、關注毛孩子動向。

the hostess prefers. It blends together light classical, country garden as well as modern elements. The space is painted in bright and attractive colors, and decorated with minimalistic wood panels and rails. The multi-knot pattern of the floorboards and the grey oak restored vestibule shoe cabinet, balance both classical and modern tonalities. The family area is on the first floor where a European-style round arch wall runs between the living room and the dining room. By cleverly disguising the pillars, it also enhances the relaxing atmosphere and adds a sense of space to this long and narrow independent home. Walking past the blue-board wall and the leisure platform, through the arch, one is greeted by a beautiful kitchen straight out of Meryl Streep’s ‘Julie and Julia’. The soft blue-grey island and dining dresser is designed with the master’s love of culinary art in mind. The brass and gold lamps add a sense of refinement. The American style windows allow the chef to appreciate the garden as well as keep an eye on the pets while cooking.

01-HAO_CCH_1F-1092.jpg
07-HAO_CCH_1F-735.jpg
02-HAO_CCH_1F-720.jpg
06-HAO_CCH_1F-920.jpg
09-HAO_CCH_1F-969.jpg
10-HAO_CCH_1F-974.jpg
12-HAO_CCH_1F-1207.jpg
25-HAO_CCH_5F-425.jpg
23-HAO_CCH_3F-655.jpg
29-HAO_CCH_3F-404.jpg
26-HAO_CCH_3F-456.jpg
24-HAO_CCH_5F-485.jpg

2 樓為孩子臥房區、儲藏間、工作洗衣間、開放式書房,在孩子房中線精心設置一 道拉門,可靈活區隔成獨立臥室,訓練自主性。為鼓勵小朋友自己收納,櫃體把 手以雷射切割成孩子喜愛的各種恐龍造型,洋溢繽紛童趣。3 樓為主臥室、更衣室、 主衛浴與客房,浴室設計別具巧思,細膩的拱形窗戶搭配白色百葉修飾鋁框,分 隔淋浴的牆體下半部為大理石風鐵道復古磚,具隱密性,上半部搭配黑格霧玻璃 增進穿透性,整體流露濃濃的曼哈頓風情。3~4 樓間設置隱藏式推拉門,可封閉 樓梯口,控管稚子的活動範圍。在均衡的流動中享受鉅細彌遺的美感,充分體驗 居住在透天厝的生活創造力。

On the 2nd floor, there is a children’s bedroom, a storage room, a laundry room, and an open study room. A sliding door is discretely installed in the middle of the children’s room, which can be flexibly divided into a separate bedroom when it comes to the time the children need to be more independent. Can tidying up ever be fun for the children? Well, it can be if the handles of their cabinets are cut into dinosaur shapes that they love! On the third floor, there is the main bedroom, dressing room, main bathroom and guest room. The Manhattan style bathroom design is ingenious. The exquisite arched

windows are decorated with white shutters. The lower part of the wall separating the shower is decorated with marble railway retro tiles to protect privacy. The upper part is made of black square frosted glass to let light come through concealed sliding doors installed between the 3rd and 4th floors. When needed, the stairway can be closed off to prevent the children from running through. Beautiful details are celebrated through a balanced flow, which in turn brings a sense of discovery to a seemingly ordinary independent home.

15-HAO_CCH_2F-1172.jpg
14-HAO_CCH_2F-1178.jpg
16-HAO_CCH_2F-1190.jpg
18-HAO_CCH_2F-1137.jpg
19-HAO_CCH_2F-1137-074.jpg
21-HAO_CCH_2F-1162.jpg
13-HAO_CCH_1F-8594-1.jpg